مدیرکل بهداشت و درمان کمیته امداد امام خمینی کشور گفت: در طول سال ۷۵ - ۹۲ متوسط سن جمعیت ایران نزدیک به ۱۰سال اضافه شده است کفت: جمعیت کشور به سمت سالمندی پیش می‌رود.

به گزارش ایسنا، ایروانی منش، افزود: در سال 1900 میانگین سن افراد نزدیک به 48 سال بوده که در حال حاضر در جهان به 78 سال رسیده است.

مدیر کل بهداشت و درمان کمیته امداد امام‌خمینی(ره) اظهار کرد: یک میلیون و 400 هزار نفر سالمند تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی قرار دارند این آمار نشانگر آن است که 38 تا 40 درصد جمعیت مددکاران که مستمری دریافت می کنند سالمندان تشکیل می دهند.

وی با اشاره به اینکه 8 درصد جمعیت کشور سالمندان را تشکیل می‌دهند، خاطرنشان کرد: جمعیت کشور به سمت سالمندی پیش می‌رود و نباید به جای سالمندان نیازها و مطالبات آنها را تشخیص دهیم بلکه باید مسیر سیاست‌گزاری بر اساس نیازمندی و مطالبات خود سالمندان باشد.


ایروانی‌منش با اشاره به اینکه 25 درصد جمعیت سالمندان کشور تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی هستند، تصریح کرد: 60 درصد سالمندان تحت پوشش امداد امام خمینی به صورت تنها زندگی می‌کنند و باید به این قبیل افراد توجه بیشتری کرد.

مدیرکل بهداشت و درمان کمیته امداد امام خمینی کشور با اشاره به اینکه باید به عنصر اصلی جامعه یعنی خانواده توجه کرد افزود: امروز کشور ما با انفکاک نسلی رو به روست، خانواده گستردگی خود را از دست داده و به هسته‌های کوچک تبدیل شده، یک سری اتفاقات و دگرگونی ها در جریان زندگی رخ داده که نگرش‌ها و افکار جوانان را تغییرداده است؛ بحث احترام و عطوفت‌ها بین افراد خانواده کم رنگ‌تر شده که باید خانواده‌ها از لحاظ ارتباط نسلی قوی تر شده و توجه بیشتری بر بحث تربیت داشته باشند.

/سالمندی جمعیت فرصت است نه تهدید
 
سیدمحمدهادی ایازی، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران در مراسم تقدیر از اعضای کانون‌های سالمندان گفت: سالمندی جمعیت پدیده‌ای غیرقابل اجتناب است که با پیشرفت و توسعه جوامع خود را نشان می‌دهد.

اگر برای رویارویی با آن دوراندیشی‌های لازم و سیاست‌های درست را اتخاذ کرده باشیم بزرگ‌ترین فرصت برای ارتقای فرهنگ عمومی است.به گزارش روابط عمومی معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، دکتر سیدمحمدهادی ایازی در مراسم تقدیر از اعضای کانون‌های سالمندان که 8مهر به میزبانی منطقه5 در بوستان جوانمردان برگزار شد، ضمن بیان این مطلب افزود: سالمندی یک واقعیت اجتماعی است که پذیرش آن زمینه بهره‌مندی از تجارب ارزشمند این قشر در اداره امور را فراهم می‌کند.

وی گفت: سالمندان 13درصد از جمعیت پایتخت و 6میلیون از جمعیت کل کشور را تشکیل می‌دهند. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که 25درصد از کل جمعیت کشور در سال 1430سنین سالمندی را تجربه می‌کنند و برای رویارویی با این پدیده می‌باید آمادگی‌های لازم را کسب کنیم. ایازی ادامه داد: زمانی کمبود فضای آموزشی در مقاطع دبستان و راهنمایی و زمانی جمعیت یک‌میلیونی جوانان که برای ورود به دانشگاه با هم رقابت می‌کردند دغدغه مسئولان بود. قطعا در آینده پدیده سالمندی جمعیت موضوع اصلی جامعه خواهد بود.

معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران تصریح کرد: سالمندی جمعیت، پدیده‌ای غیرقابل اجتناب است که با پیشرفت و توسعه جوامع خود را نشان می‌دهد. اگر برای رویارویی با آن دوراندیشی‌های لازم و سیاست‌های درست را اتخاذ کرده باشیم بزرگ‌ترین فرصت برای ارتقای فرهنگ عمومی است.

وی گفت: شهروندان ارشد شهر با ارزش‌ترین مشاوران مدیریت شهری هستند و با حضور خود در فعالیت‌های اجتماعی علاوه بر همکاری در اداره امور شهر پیام مشارکت و همدلی را به جوانان منتقل خواهند کرد. ایازی با اشاره به آمار عضویت 60هزار سالمند در کانون‌های محلی سالمندان شهر تهران عنوان کرد: سالمندان با حضور خود در عرصه‌های اجتماعی بهترین گام را برای احیای حقوق اجتماعی خود برمی‌دارند و دیگران را با توانایی‌های خود آشنا می‌سازند.

معاون اموراجتماعی و فرهنگی شهردار تهران افزود: وجود 2هزار بوستان و راه‌اندازی 1200ایستگاه تندرستی در سطح شهر، فضای تفرجی مناسبی را در اختیار گنجینه‌های شهر قرار می‌دهد تا با طی کمترین مسیر از منزل بتوانند تحرک جسمانی داشته باشند. در این مراسم که به همت معاونت امور اجتماعی و فرهنگی منطقه 5شهرداری تهران انجام شد از 1200 عضو کانون‌های سالمندی محله‌های شهر تقدیر به عمل آمد.

ضرورت توجه به مسائل سالمندان

 
  مریم غفاری:چند روز قبل، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تشکیل شورای ملی سالمندان و بازنگری سند جامع سالمندان در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

در سال 83دولت تشکیل شورای ملی سالمندان را براساس ماده 192برنامه سوم توسعه، مصوب کرد. ماموریت این شورا ساماندهی امور مربوط به سالمندان و برنامه‌ریزی برای برقراری رفاه و آسایش بیشتر آنها بود؛ شورایی که خروجی آن در 9سال گذشته تنها برگزاری 5جلسه بوده و عملکرد مناسبی نداشته است.

سند ملی سلامت سالمندان نیز که ماهیتش ارائه خدمات بهداشتی در همه سطوح پیشگیری، تشخیص بموقع، درمان و توانبخشی، ایجاد مراکز حمایت از خودمراقبتی، مراقبت در منزل و خدمات روزانه و همچنین ارائه خدمات رفاهی اجتماعی تدوین شده است، تنها درحد یک اقدام نمادین بدون قابلیت اجرایی باقی مانده است که نیاز به بازنگری مجدد دارد. براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی افراد دارای سنین بین ۶۰ تا ۷۵، سالمند وسنین بین ۷۶ تا ۹۰ پیرنامیده می‌شوند. سالمند شدن جمعیت فرایندی کاملاً طبیعی است و نمی‌توان آن را متوقف یا معکوس کرد بلکه می‌توان با سیاستگذاری‌های صحیح آثار این فرایند را کنترل کرد.

اتخاذ سیاست‌های مناسب در جهت ارتقای وضعیت جسمی، روحی و اجتماعی سالمندان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در دستور کار جامعه بین‌المللی قرار گرفته است. ارتقای وضعیت سلامت ایرانیان وافزایش شاخص امید به زندگی در آنها باعث مواجهه زودهنگام با پدیده سالمندی خواهد شد که این امر هزینه‌های سلامت را به‌طور ناگهانی افزایش خواهد داد. گرچه هنوز در ایران مطالعه‌ای برای پیش‌بینی هزینه‌های بخش سلامت با توجه به رشد جمعیت سالمندی انجام نشده است، لیکن در خوش بینانه‌ترین حالت، جمعیت سالمند از ۷درصد در سال ۱۳۸۵ به ۲۲درصد در سال۲۰۵۰ افزایش خواهد یافت که این امر به ‌شدت بر منابع بخش بهداشت و درمان اثر خواهد گذاشت و نیازمند مطالعه جدی است؛

چرا که در دوران سالمندی به‌دلیل مصرف متوالی از خدمات سلامت، طولانی ترشدن پروسه درمان به‌دلیل فیزیک بدنی سالمندان(مانندافزایش مدت اقامت وبستری در بیمارستان‌ها) وگرانی هزینه‌های دارویی، درمانی و توانبخشی در هردوره از درمان در مقایسه با سایر گروه‌های سنی به‌مراتب بیشتر است وروند تصاعدی خواهد داشت.در دهه گذشته، ایران با بار اقتصادی بیماری‌های واگیردار و عفونی روبه‌رو بوده و فعالیت‌های بخش سلامت به پیشگیری، درمان و بازتوانی عوارض ناشی از اینگونه بیماری‌ها معطوف بوده است. در دهه حاضر با بروز پدیده‌گذار اپیدمیولوژیک بار اقتصادی بیماری‌ها به سمت بیماری‌های غیرواگیر ومزمن و ارائه خدمات درمانی وتوانبخشی گرایش یافته است،اما موج سومی در راه است وبه‌زودی بار اقتصادی بیماری‌ها بر سالمندی جمعیت ایران و عوارض ناشی ازآن متمرکز خواهد شد.

پیش‌بینی وضعیت آینده ازمنظر منابع مورد نیاز شرط لازم برنامه‌ریزی ومهار موج افزایش جمعیت سالمند است که سلامت جامعه را به مخاطره می‌اندازد.در گذشته حمایت از سالمندان معمولاً از طریق توافقات غیررسمی خانواده و جامعه ارائه می‌شد، اما امروزه اینگونه توافقات و ارائه حمایت‌های مورد نیاز سالمندان تقریباً در همه جا ضعیف شده‌ است. در اکثر جوامع پیشرفته امروزی حمایت از سالمندان توسط مراقبت‌های بهداشتی دولتی و سازمان‌های بازنشستگی خصوصی ارائه می‌شود. این برنامه‌ها در کم‌کردن و ازبین بردن شکاف موجود در درآمدها و منابع بین سالمندان و جمعیت واقع در سنین کار موفقیت‌آمیز بوده و میزان فقر در میان سالمندان را به‌طور اساسی کاهش داده است.

با توجه به رشد صعودی جمعیت سالمندی، پیش‌بینی می‌شود تا سال 1400تعداد سالمندان به 10میلیون نفر یعنی حدود 10درصد جمعیت کشور برسد و پیش‌بینی می‌شود تا 30سال آینده سالمندان بیش از 25درصد جمعیت کشور را شامل شوند بنابراین توجه به مسائل سالمندان و اتخاذ سیا‌ستگذاری‌های صحیح در مورد آنها در حال حاضر به یک نگرانی مشترک جهانی تبدیل شده است. بنابراین باید بپذیریم که اکثر کشور‌های در حال توسعه و کشور‌های پیشرفته صنعتی ناچار خواهند شد اولویت بیشتری را به طرح ریزی خدمات بهداشتی و اجتماعی سالمندان بدهندو برنامه‌ریزی برای این جمعیت کاملاً ضروری است.

تشکیل شورای ملی سالمندان؛ به‌زودی

 
اجتماع > نهادها- شورای ملی سالمندان در آینده نزدیک تشکیل جلسه خواهد داد.

علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تشکیل شورای ملی سالمندان در آینده‌ای نزدیک خبر داد و گفت: بعد از تدوین برنامه‌ریزی‌های لازم به‌زودی شورای ملی سالمندان تشکیل می‌شود و همچنین سند جامع سالمندان ‌برای افزایش میزان کارایی برای این قشر از افراد مورد بازنگری قرار می‌گیرد. وی در مورد زمان تشکیل این شورا نیز گفت:

براساس این برنامه یک‌ماه مطالعات اولیه را انجام داده و سپس اقدام به راه‌اندازی شورای ملی سالمندان خواهیم کرد. به گزارش مهر، ربیعی در حاشیه بازدید از مرکز خیریه نگهداری از سالمندان مریم مقدس که ویژه اقلیت‌های مذهبی است افزود: طی سال‌های آینده جامعه ما با افزایش تعداد سالمندان روبه‌رو خواهد شد؛ به‌طوری که تا سال 2020،16میلیون سالمند خواهیم داشت. بر همین اساس باید از امروز برنامه‌ریزی‌های لازم برای ارائه خدمات به سالمندان در آینده و ایجاد زیرساخت‌های لازم برای مسائل سالمندی فراهم شود.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: در حال حاضر متأسفانه از لحاظ ساختاری آمادگی‌های لازم برای مسائل سالمندان وجود ندارد به همین دلیل جامعه شناسان و جمعیت شناسان ما باید مطالعات مورد نیاز خود را برای چند سال آینده آغاز کنند. وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر پزشک سالمند انگشت شمار وجود دارد گفت: باید در این خصوص نیز با همکاری سایر ارگان‌ها و مطالعات انجام‌شده اقدامات لازم انجام شود.

به گفته ربیعی، به‌دلیل شهرنشینی و تغییر سبک زندگی دیگر سالمندان همانند گذشته در کنار خانواده و نزدیکان خود نیستند؛ به‌طوری که کم کم و در آینده از نظام خانواده دور می‌شوند و همین موضوع مشکلاتی را برای آنها ایجاد خواهد کرد. بر همین اساس در وزارت رفاه مطالعات سالمندی آغازشده و براساس نیازهای 2دهه آینده ایده‌هایی شکل می‌گیرد. وی گفت: نیازمند این هستیم که در فرهنگ اجتماعی با توجه به تغییرات سبک زندگی روح جمعی را در نگهداری از سالمندان تقویت کنیم. وی گفت: باید درخصوص سالمندان و ایجاد ساختارهای لازم برای زندگی بهتر در آینده از سیاست‌زدگی به دور باشیم و تلاش کنیم تا اقدامات مفیدی را برای این قشر از افراد جامعه انجام دهیم که البته بهزیستی در این خصوص برنامه‌هایی دارد که باید تقویت شود.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا